Prva svjetska vakcina protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) odobrena od strane FDA i Europske Unije
1 Jula, 2023
Šta je PAPA test?
31 Jula, 2023

MIND dijeta može smanjiti rizik od demencije

Demencija je gubitak kognitivnog funkcioniranja – pamćenja, procesa mišljenja, orijentacije i socijalnih aktivnosti – do te mjere da ometa svakodnevni život i aktivnosti oboljele osobe. Prema novoj studiji vođenoj i objavljenoj od strane od Harward-a, MIND dijeta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) potencijalno može smanjiti rizik od demencije bez obzira na uzrok, kod osoba srednje i starije životne dobi.

MIND dijeta kombinuje elemente mediteranske prehrane i dijetetskih pristupa zaustavljanje hipertenzije (DAŠ dijeta), insistirajući na biljnoj hrani (posebno bobičastom voću i lisnatom povrću) i ograničenoj konzumaciji životinjskih proizvoda i zasićenih masti. I u ranijim studijama je MIND dijeta bila povezana sa manjim rizikom od Alzheimerove bolesti i sporijim kognitivnim padom. Međutim, nije bilo mnogo studija koje su evaluirale utjecaj ove dijete na različite vrste demencije.

Istraživači prethodno spomenute studije su analizirali ishranu i kognitivno zdravlje tj. sposobnost procesiranja informacija kod 242.185 odraslih osoba srednje i starije životne dobi. Ovo su uradili analizirajući podatke iz tri prospektivne kohortne studije koje su identifikovale ciljanu grupu ljudi i pratile njihovo stanje tokom određenog vremenskog perioda. Također su u ove svrhe koristili i meta-analizu tj. statističku analizu rezultata više naučnih studija. Istraživači su na osnovu ove analize došli do zaključaka koji sugeriraju da je jače pridržavanje MIND ishrane bilo povezano sa nižim rizikom od demencije, bez obzira na spol, godine, status pušenja i indeks tjelesne mase.

Prevencija demencija potaknutih različitim uzrocima je važna jer demencija predstavlja značajan teret za zdravstvene sisteme i ugrožava dobrobit starijih osoba, a nedostatak efikasnih tretmana čini prevenciju ključnom. Na osnovu rezultata ove studije, od strane autora je predloženo da se provedu daljnja istraživanja kako bi se razvila i poboljšala specifična MIND prehrana za različite populacije.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.