Nemelanomski karcinom kože
30 Aprila, 2023
Nesanica može biti povezana s većim rizikom od srčanog udara
13 Maja, 2023

Svjetska zdravstvena organizacija: “Potrebni su ogromni napori da se smanji unos soli i zaštite ljudski životi!”

Natrijum je esencijalni element koji je veoma važan za ispravnu funkciju našeg organizma. Glavni izvori natrijuma za nas su: kuhinjska sol, natrijum glutamat i drugi. Sol je bitan dio ljudske ishrane, ali može prouzrokovati brojne probleme ako se konzumira u prekomjernoj količini, uključujući povećanje rizika od moždanog udara, srčanih bolesti i prerane smrti.

Ishrana bogata natrijumom (solju) se smatra nezdravom i jedan je vodećih uzroka smrti globalno!

Svjetska zdravstvena organizacija u svom novom izvještaju “Globalni izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o smanjenju unosa natrijuma, objavljenom 09.03.2023. godine, skreće pažnju na to kako nas višak soli ubija, te da moramo prestati da ignorišemo ovaj problem. 

Svjetska zdravstvena organizacija apeluje da se uvedu sistematične regulatorne mjere da bi se smanjio unos soli u organizam za 30% do 2025. godine. Ako se ne poduzmu drastične mjere i ako ubrzo ne smanjimo unos soli, to bi moglo dovesti do smrti miliona ljudi, koje su mogle biti spriječene.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da u prosjeku osoba ne konzumira više od 5 grama ili jedne čajne kašike soli dnevno. Međutim, globalno se procjenjuje da je prosječan unos soli više nego dvostruk, oko 10,8 grama. Provođenje politika za smanjenje unosa natrijuma moglo bi spasiti oko 7 miliona života u svijetu do 2030. godine.

Do sada u samo devet zemalja postoje odgovarajuće sistematske regulacije kako da se snizi unos natrijuma kod građanstva. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da se skrene pažnja drugim zemljama na ovaj problem i u izvještaju nudi primjere sistematske regulacije kako da se ovaj problem riješi na globalnom nivou.

Osim povećanog rizika za srčane bolesti, pojavljuje se sve više dokaza koji dokumentuju veze između prekomjernog unosa natrijuma i povećanog rizika od drugih zdravstvenih stanja kao što su karcinom želuca, gojaznost, osteoporoza i bolest bubrega. Od velike je važnosti da ljudi kao pojedinci, ali i kao pripadnici zajednice ovaj problem shvate ozbiljno, poduzmu preporučene mjere i ispravno mu pristupe!

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.