Šta je melanom?
30 Aprila, 2023
Svjetska zdravstvena organizacija: “Potrebni su ogromni napori da se smanji unos soli i zaštite ljudski životi!”
13 Maja, 2023

Nemelanomski karcinom kože

Šta je karcinom kože?

Karcinom kože, odnosno abnormalan rast stanica kože, najčešće se razvija na koži izloženoj suncu, no može se pojaviti i na onim područjima kože koja nisu izložena suncu. 

Postoje 2 glavna tipa karcinoma kože: nemelanomski i melanomski.

Nemelanomski karcinom kože može se pojaviti bilo gdje na koži. Ipak, često se nalazi na glavi, licu, vratu, stražnjoj strani šaka, rukama i nogama. To je zato što su ti dijelovi tijela najizloženiji sunčevim zracima. 

Karcinom kože često je uzrokovan izlaganjem suncu i opekotinama od sunca. Obično pogađa osobe sa svijetlom kožom koja lako gori. Štetni efekti sunca se vremenom povećavaju. Što se više izlažete suncu (ili vještačkim izvorima svjetlosti za sunčanje – solarijima) u svom životu, veći je rizik za dobijanje karcinoma kože. Ipak, karcinom kože se može pojaviti i na područjima kože koja su rijetko izložena sunčevoj svjetlosti, kao na primjer dlanovi, tabani i genitalno područje. 

Dva najčešća tipa nemelanomskog karcinoma kože nazivaju se “karcinom bazalnih ćelija” i “karcinom skvamoznih ćelija”. 

Većina oblika nemelanomskog karcinoma kože može se lako liječiti jer sporo rastu. Ali ako se ne liječe, neki nemelanomski karcinomi kože mogu postati veliki ili se proširiti unutar tijela.

Koji su simptomi nemelanomskog karcinoma kože?

Karcinom kože izgleda kao abnormalno područje kože i može biti:

  • Ružičasta, crvena i natečena promjena kože
  • Krvari ili izgleda kao otvorena ranica
  • Zadebljala promjena na koži koja se ljušti

Slika preuzeta sa UpToDate (modificirano)

Neki ljudi, posebno oni sa svijetlom kožom, mogu dobiti ljuskave, grube ili kvrgave mrlje koje se nazivaju “aktiničke keratoze”. Aktiničke keratoze se često nalaze na licu, ušima, rukama ili vlasištu. Ponekad se te keratoze mogu pretvoriti u karcinom kože. Ljekari često liječe aktiničke keratoze kako bi smanjili mogućnost da se pretvore u karcinom.

Promjene na koži mogu biti uzrokovane i stanjima koja nisu karcinom. Uvijek konsultujte svog ljekara za sve promjene na koži za koje mislite da bi mogle biti abnormalne.

“Pridržavajte se svih uputstava vaših ljekara o redovnim pregledima i testovima. Takođe je važno da razgovarate sa svojim ljekarom o svim nuspojavama ili problemima koje imate tokom liječenja.”

Postoji li test za karcinom kože?

Da. Vaš ljekar će obaviti pregled i provjeriti kožu po cijelom tijelu. Tokom biopsije, ljekar (dermatolog – specijalista za kožne bolesti) obično uklanja cijelo abnormalno područje. Ljekar može umjesto toga uzeti mali uzorak kože sa abnormalnog područja. U svakom slučaju, drugi ljekar (patolog) će pogledati kožu koja je uklonjena pod mikroskopom da vidi da li su ćelije zloćudne.

Na osnovu dubine promjena u koži odredi se stadij karcinoma kože.

Vaše iječenje uveliko će zavisiti od stadija vašeg karcinoma, kao i od vaše dobi i drugih zdravstvenih problema.

Može li se karcinom kože spriječiti?

Prevencija karcinoma započinje zaštititom kože od sunčevih zraka. Sunčevi zraci djeluju kao okidač mutacijama i genskim oštećenjima u ćelijama kože, što uzrokuje brzo umnožavanje kožnih ćelija i razvijanje tumora, od kojih su oni zloćudni, najopasniji jer se mogu širiti i prodirati u susjedne dijelove kože. Da biste smanjili mogućnost dobijanja karcinoma kože:

  • Izbjegavajte sunce usred dana (od 10 do 16 sati).
  • Nanosite kremu za sunčanje često, sve dok ste na otvorenom. Čak i ako je oblačno vrijeme, preporučuje se da zaštitite svoju kožu proizvodima koji imaju zaštitne faktore u sebi, jer i tada sunčevi zraci mogu prouzrokovati štetno djelovanje na ćelije kože.
  • Nosite šešir širokog oboda, košulju dugih rukava i duge pantalone.
  • Izbjegavajte solarij.

Kako se liječi nemelanomski karcinom kože?

Većina ljudi sa nemelanomskim karcinomom kože ima jedan ili više od sljedećih tretmana:

  • Operacija – Karcinom kože se obično liječi operacijom za uklanjanje ili uništavanje karcinoma. Ljekari mogu uraditi različite vrste operacija za liječenje karcinoma kože.
  • Radioterapija – Zračenje ubija ćelije karcinoma. Može se koristiti kada operacija nije moguća. Može se koristiti i nakon operacije ako se karcinom ne može u potpunosti ukloniti.
  • Kreme za kožu – Vaš ljekar može da vam prepiše specijalnu kremu koju ćete staviti na karcinom kože. Lijekovi u ovim kremama mogu ubiti ćelije karcinoma.
  • Fotodinamička terapija – Fotodinamička terapija ubija ćelije karcinoma. Za ovu terapiju ljekar koristi specijalnu kremu i specijalno svjetlo za liječenje karcinoma kože.
  • Za određene vrste nemelanomskog karcinoma kože koji se ne mogu liječiti gore navedenim opcijama, ljekari mogu preporučiti jednu od sljedećih terapijskih opcija:
  • Imunoterapija – Imunoterapija je termin koji ljekari koriste za opisivanje lijekova koji djeluju na imunološki sistem osobe kako bi zaustavili rast karcinoma.
  • Ciljana terapija – Ciljana terapija je termin koji liječnici koriste za opisivanje grupe lijekova koji djeluju samo na karcinome s određenim karakteristikama.

Šta još mogu da uradim da spriječim karcinom kože?

Pridržavajte se svih uputstava vaših ljekara o redovnim pregledima i testovima. Takođe je važno da razgovarate sa svojim ljekarom o svim nuspojavama ili problemima koje imate tokom liječenja.

Uvijek recite svojim ljekarima kako se osjećate u vezi sa tretmanom. 

Kad god vam se ponudi bilo koji vid liječenja, pitajte:

  • Koje su prednosti ovog tretmana? Da li će mi ovo liječenje pomoći da živim duže? Hoće li liječenje smanjiti ili spriječiti simptome?
  • Koje su mane ovog tretmana? Postoje li druge opcije osim ovog tretmana?
  • Šta se dešava ako se ne budem liječio/la?

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.