Kako životni stil utiče na razvoj demencije
3 Aprila, 2023
Utjecaj dnevnih i noćnih navika na zdravlje osoba sa dijabetesom – 24-satni plan
15 Aprila, 2023

Zaslađivač bez kalorija povezan sa srčanim i moždanim udarom

Zamjena za šećer poznata kao eritritol, koja se koristi za dodavanje ili zaslađivanje stevije, monk voća (monk fruit) i keto proizvoda sa smanjenim sadržajem šećera, povezana je sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću, prema novoj studiji.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine, ljudi sa postojećim faktorima rizika za srčana oboljenja, kakav je, na primjer, dijabetes, imali su dvostruko veću vjerovatnoću da dožive srčani ili moždani udar ako su imali više razine eritritola u krvi.

Populacijska studija je analizirala različite grupe uzoraka krvi. Tri četvrtine učesnika imale su koronarne bolesti ili visok krvni pritisak; oko petine je imalo dijabetes; a više od polovine su bili muškarci u 60-im i 70-im godinama. Istraživači su otkrili da su viši nivoi eritritola povezani sa većim rizikom od srčanog udara, moždanog udara ili smrti u roku od tri godine. Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama su pokazala da se čini da eritritol uzrokuje lakše zgrušavanje krvnih pločica. Ugrušci se mogu odlomiti i putovati do srca, izazivajući srčani udar, ili do mozga, izazivajući moždani udar.

Ne postoji čvrsto “prihvaćeni dnevni unos eritritola”, postavljen od strane Europske agencije za sigurnost hrane ili Američke uprave za hranu i lijekove, koji smatra da je eritritol općenito priznat kao siguran. Nauka mora žurno i dublje zaroniti u istraživanja o eritritolu jer je ova supstanca trenutno široko dostupna. Ako je štetna, trebali bismo to što prije znati za sigurno.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.