Šta je rano otkrivanje ili skrining karcinoma dojke?
6 Februara, 2023
Šta je koronarna arterijska bolest i kako se manifestuje?
6 Februara, 2023

Kako se može smanjiti rizik za razvoj karcinoma dojke?

Karcinom dojke (pored naziva karcinom uobičajeno se koristi i izraz rak dojke) je drugi najčešći tip karicinoma s kojim se žene susreću. U 2020. godini globalno je dijagnosticirano oko 2,3 miliona slučajeva karcinoma dojke kod žena, a od toga je oko 685 000 osoba, nažalost, umrlo od posljedica te bolesti. Podatak iz 2020. pokazuje da je u zadnjih 5 godina oko 7,8 miliona žena u svijetu oboljelo od karcinoma dojke, što ga čini najprevalentnijim (najraširenijim) tipom karcinoma na svijetu. Dobra vijest je da stopa smrtnosti od ove vrste karcinoma polako opada svake godine, od 2008. do 2017. No, više pregleda i češće pregledanje moglo bi pomoći da ta stopa brže opadne. Smrtnost kod žena oboljelih od karcinoma dojke se smanjila zahvaljujući programima ranog otkrivanja i novim dostignućima u liječenju. 

Karcinom dojke se javlja kada se kancerogene ćelije formiraju u tkivu dojke. Zdravstveni stručnjaci ne znaju razloge zbog kojih se kod nekih žena u dojkama stvaraju ćelije karcinoma, a kod drugih ne. Međutim, poznati su i identificirani faktori rizika za razvoj karcinoma dojke, poput starije dobi, pušenja i porodične historije bolesti. Skoro polovina žena koje razviju karcinom dojke nemaju jasne rizične faktore. Međutim, neki od utvrđenih rizika za razvoj karcinoma dojke su poznati:

  • starenje;
  • gojaznost;
  • konzumiranje alkohola;
  • starija životna dob prve trudnoće/poroda (preko 35 godina);
  • produžena upotreba hormona (progesteron i estrogen) i menopauza;
  • pušenje;
  • porodični rizik za karcinom dojke. 

Na neke od gore navedenih rizika se može utjecati promjenom štetnih navika i zdravim načinom života.

Također su ustanovljene aktivnosti koje mogu smanjiti rizik za razvoj raka dojke:

  • produženo dojenje;
  • održavanje normalne tjelesne težine (posebno u menopauzi);
  • redovna fizička aktivnost;
  • izbjegavanje alkohola i pušenja.

Procjena rizika

Neke žene, za koje se čini da nemaju značajne faktore rizika, mogu i dalje razviti bolest, dok druge žene s poznatim faktorom rizika, možda, nikada neće razviti bolest. Zbog toga je ključno redovito obavljati preglede te mamografiju, ali i upoznati se sa građom i strukturom vlastite dojke kako bi se mogle primijetiti i pratiti eventualne promjene. Liječenje karcinoma dojke je najefikasnije i pruža najbolje šanse za potpuno izlječenje kada se bolest rano otkrije.

Broj skrininga

Broj skrininga je u porastu među nekim grupama žena u razvijenim zemljama, ali u drugim grupama taj broj se smanjuje. Prema Američkom nacionalnom institutu za karcinom (National Cancer Institute – NCI), broj skrininga neznatno je porastao među latinoameričkim ženama, ali i pao među ostalim grupama, uključujući žene Azije, žene u ruralnim područjima i žene sa javnim zdravstvenim osiguranjem ili bez zdravstvenog osiguranja.

Ko ima veće šanse da dobije karcinom dojke?

Karcinom dojke najčešći je kod žena srednjih godina i starijih. Žene u dobi od 45 do 54 godine čine gotovo 20% novih slučajeva. Žene u dobi od 55 do 74 godine čine 51% novih slučajeva.

Stopa novih slučajeva karcinoma dojke najveća je kod bijelih žena, a slijede ih Afroamerikanke (žene koje pripadaju crnoj rasi).

Kako smanjiti rizik za razvoj karcinoma dojke?

Iako nema sigurnog načina da se prevenira razvoj karcinoma dojke kod nekih osoba, neke stvari možete uraditi ili promijeniti da biste smanjili mogućnost njegovog mastanka. Ključ je u redovnim pregledima i eliminisanju rizika koji su u našoj kontroli. Ne može se mnogo učiniti oko faktora rizika poput starosti ili porodične historije karcinoma dojke, međutim, postoji niz drugih stvari koje možete učiniti da smanjite rizik, kao što su:

  • Kontrola vaše težine – Pretile osobe imaju 20 do 40% veći rizik od razvoja karcinoma dojke u odnosu na žene čija je težina u granicama normale. Poslije menopauze, većina estrogena (ženski spolni hormon) se pravi u masnom tkivu žene. Poznato je da produženo djelovanje estrogena na tkivo dojke povećava rizik. Ako imate višak kilograma pokušajte ih izgubiti zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću. 
  • Ograničavanje alkohola – Čak i jedno piće dnevno može povećati vaš rizik. Studije su pokazale da konzumiranje alkohola povećava rizik za razvoj karcinoma dojke.
  • Redovno vježbanje i redovna fizička aktivnost – Istraživanja su pokazala da redovna fizička aktivnost smanjuje rizik za nastanak karcinoma dojke. Preporučuje se izbjegavati predugo sjedenje, ležanje, gledanje televizije i druge zabave vezane za upotrebu elektronike ili tzv. “vrijeme pred ekranom”. Preporučuje se najmanje 150 minuta aktivnog vježbanja ili fizičke aktivnosti sedmično.
  • Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem, leguminozama i neprerađenim žitaricama – Najbolje je izbjegavati ili ograničiti unos crvenog mesa, visoko prerađenih mesnih prozvoda, rafiniranih žitarica i zaslađena pića.
  • Prestanak pušenja.

Koji su znaci karcinoma dojke?

Najčešći znak karcinoma dojke je pojava bezbolne mase u dojci ili zadebljanje kože dojke. Drugi mogući znaci su promjena u veličini i obliku dojke, promjene na koži u vidu crvenila, pojave neravne kože (kao kora narandže), promjene boje ili oblika bradavice, te spontani iscjedak iz bradavice (posebno ako sadrži krv ili sukrvicu). 


Ne znači da je svaka masa u dojci znak razvoja karcinoma, ali u svakom slučaju je preporučljivo da se, ako primijetite neke promjene u dojci, odmah i bez odlaganja, javite svome ljekaru da biste dobili stručni pregled i obavili odgovarajuće dijagnostičke testove.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.