Šta je depresija?
6 Februara, 2023
Prevencija padova kod osoba starije životne dobi
6 Februara, 2023

Zdrav životni stil i kako ga postići

Da li želite da poboljšate opće zdravlje? Možda biste voljeli prestati pušiti, više se kretati ili pripaziti na ishranu? Da biste imali što bolju šansu za uspjeh, kreirajte cilj za poboljšanje zdravlja putem akronima SIDRO. Cilj treba da bude:

Specifičan

Izmjerljiv

Dostižan

Realan

Ograničen vremenski

Kada imamo namjeru da nešto postignemo, bilo to vezano za zdravlje ili ne, imamo veću šansu kada pažljivo kreiramo svoj cilj. Ako je moj cilj da smanjim tjelesnu težinu, nije dovoljno samo reći: Poboljšat ću ishranu da bih izgubio/la par kilograma. Mnogo bolji cilj je: Da bih poboljšao/la ishranu i postigao/la zdraviju težinu, od ponedjeljka i tokom sljedećih mjesec dana, izostavit ću kolač i dodatni šećer u kafi, tri dana sedmično.

Kada kreiramo cilj koji je specifičan, izmjerljiv, dostižan, realan i vremenom ograničen – osjećamo se odgovornim i znamo tačno šta i kada treba da postignemo. Znači, ako samo kažemo da ćemo poboljšati ishranu ne znamo konkretno šta to znači niti kad počinjemo. Ali sa ciljem koji prati akronim SIDRO znamo tačno da od ponedjeljka pa za narodne četiri sedmice nećemo jesti kolače niti šećer u kafi tri dana sedmično. Na početku i na kraju mjeseca, možemo izmjeriti tjelesnu težinu i pratiti da li smo zadovoljili cilj ili ne. 

“Kada kreiramo cilj koji je specifičan, izmjerljiv, dostižan, realan i vremenom ograničen – osjećamo se odgovornim i znamo tačno šta i kada treba da postignemo.”

Svi imamo svoje viđenje o tome šta je realno i dostižno. Ako ja trenutno volim pojesti kolač svakodnevno poslije večere, onda nije realno reći da ću se potpuno odreći kolača. Lakše će mi biti da ih izbjegnem 2-3 puta sedmično, dok se ne naviknem, pa onda mogu uključiti još koji dan bez kolača. 

Isto tako, ako želim da se više krećem cilj će zavisiti od toga koliko sam trenutno aktivna i kakve aktivnosti volim. Ako nisam veliki ljubitelj sale za vježbe, treba da nađem aktivnost koju volim i praktikujem ili želim da probam.

Probajte sad sami napraviti efikasan cilj uz pomoć akronima SIDRO. Sretno!

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.