Zdrav životni stil i kako ga postići
6 Februara, 2023
Rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma (raka debelog crijeva)
6 Februara, 2023

Prevencija padova kod osoba starije životne dobi

Padovi i ozljede kao posljedica istih nisu normalni niti očekivani znaci starenja. Nažalost, dešava se da svaka treća osoba starija od 65 godina padne jednom godišnje. Rizik od pada i posljedične povrede se povećavaju sa starenjem.

Sve osobe starije od 65 godina su u povećanom riziku od padova. Povrede kao rezultat padova su u porastu zbog porasta broja osoba starije populacije. Smrtnost kod osoba starije životne dobi, a koja je povezana sa padovima se povećala za 30% u zadnjoj deceniji. 

Mnoga stanja i hronične bolesti kao što su: smanjenje vida, gubitak sluha, dijabetes, oboljenja srca, nerava, cirkulacije mogu povećati rizik od poremećaja ravnoteže i dovesti do pada. Uzimanje određenih lijekova koji uzrokuju vrtoglavicu, nesvjesticu, zbunjenost, pospanost ili naglo obaranje krvnog pritiska također povećava rizik od pada. 

Padovi se mogu prevenirati i izbjeći. 

Koji su to načini na koje se mogu izbjeći padovi?

1. Razgovarajte otvoreno sa vašim ljekarom ako osjećate da imate problem sa ravnotežom i ako se brinete da ćete pasti

Pregledajte sa vašim ljekarom ili vašim farmaceutom lijekove koji su vam propisani, ali i one koje uzimate kao dodatke, a nisu vam propisani kao dio terapije. 

Sa starenjem metabolizam lijekova se mijenja, a ponekad se i doze moraju podesiti, dok se neki lijekovi moraju čak i prestati uzimati ako nisu neophodni. Poznato je da lijekovi za bolove, za smirenije, za nesanicu, za kontrolu mokraćne bešike mogu prouzrokovati problem sa ravnotežom i nesvjesticu.

2. Vježbajte da biste poboljšali vašu ravnotežu i mišićnu snagu 

Ako vježbate redovno mišići vaših nogu će biti snažniji, a koordinacija pokreta bolja, sto će u konačnici rezultirati boljom ravnotežom i prevencijom padova. Nedostatak redovne fizičke aktivnosti, koja je odgovarajuća za vaše godine i sposobnosti, dovodi to slabosti u mišićima, a samim tim i do padova. 

Jedan oblik vježbi koji dokazano pomaže u sprečavanju padova je Tai Chi.

Posavjetujte se sa vašim ljekarom koje su fizičke aktivnosti i vježbe pogodne za vas. 

3. Pregledajte vaš vid i vaša stopala

Jednom godišnje posjetite očnog ljekara i pregledajte da li su vam naočare i dioptrija odgovarajuće. Poremećaj i smanjenje oštrine vida povećava rizik za pad. Dodatan rizik je ako nemate odgovarajuću obuću ili ako imate deformacije stopala. 

Koristite udobnu obuću koja se ne kliže (izbjegavajte lagane papuče i ostalu obuću koja vam ne daje dobru potporu – na primjer – popularne japanke). Izaberite ciple sa gumenim đonom koje se ne kližu. Ne hodajte na stepenicama ili po podu u čarapama jer se lako možete okliznuti. 

 4. Učinite svoj dom sigurnijim

Šta to znači? Odgovor je jednostavan:

  • Uklonite sve ono što vam se može naći na putu i prouzrokovati da se spotaknete i padnete (na primjer: papiri, knjige, garderoba, cipele, nepotrebni namještaj).
  • Uklonite male ćilime ili prostirke na koje se možete okliznuti.
  • Pokušajte da se ne penjete na stolice da biste dosegnuli određene objekte ili stvari. Nemojte ih ostavljati u visokim kabinetima ili teško dokučivim mjestima.
  • Instalirajte rukohvate u vašem kupatilu, na primjer: u tuš kabini i pored toaleta. 
  • Koristite podne prostirke u kupatilu koje se ne pomjeraju. 
  • Poboljšajte rasvjetu u vašem stanu, razmaknite teške zavjese i ako je moguće instalirajte mala noćna svjetla da biste vidjeli bolje kad ustajete iz kreveta po mraku i u toku noći. 
  • Instalirajte rukohvate pored svih stepenica koje koristite.

5. Limitirajte količinu alkohola koju konzumirate 

Čak i male količine alkohola imaju negativan uticaj na ravnotežu i reflekse. Studije su pokazale da se broj prijeloma kuka kod osoba starije životne dobi povećava konzumiranjem alkohola.

6. Ustanite iz sjedećeg ili ležećeg položaja polako i postepeno

Brzo ustajanje dovodi do pada pritiska i gubitka ravnoteže. 

7. Koristite određena pomagala ako imate osjećaj da niste sigurni na nogama

Upotreba pomogla kao što su odgovarajući potporni štapovi i hodalice mogu prevenirati padove. 

Fizioterapeut, kojeg vam je preporučio vaš ljekar, može vam pomoći u odabiru odgovarajućih pomagala i pokazati vam kako da ih koristite pravilno. Veoma je važno koristiti pomagala u nepoznatim prostorima sa neravnim površinama. 

8. Budite posebno pažljivi kad hodate po klizavom ili zaleđenom terenu

Najbolje bi bilo takve situacije izbjegavati.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.