Dijabetično stopalo
8 Novembra, 2022
Dijabetes Melitus
8 Novembra, 2022

Visok krvni pritisak i kako ga liječiti

Šta je krvni pritisak?

Krvni pritisak (tlak) je pritisak u vašim krvnim sudovima. Mjerenje krvnog pritiska pokazuje dva broja. Prvi broj označava sistolni (takozvani “gornji”), a drugi dijastolni (takozvani “donji”) pritisak. Ako vam je krvni pritisak 120/80 mm Hg, vaš sistolni krvni pritisak je 120, a dijastolni 80. Normalan krvni pritisak je kada je gornji broj 120 ili manji, a donji broj 80 ili manji.

Šta je hipertenzija?

Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija je bolest današnjice. Hipertenzija je stanje kada je krvni pritisak viši od normalnog. Održavanje krvnog pritiska u normalnim vrijednostima može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i bolesti bubrega. Krvni pritisak koji je viši od 120/80 mm Hg, ali niži od 140/90 mm Hg naziva se „predhipertenzija”.

Hipertenzija vrlo često nema simptome i neki ljudi možda neće ni znati da boluju od hipertenzije dok ne dožive srčani ili moždani udar. Snižavanjem krvnog pritiska na normalne vrijednosti (120/80 mm Hg) smanjiti će se mogućnost za srčani i moždani udar ili bolesti bubrega.

Povišeni krvni pritisak je, nažalost, vrlo često posljedica nedovoljne tjelesne aktivnosti, te nezdrave ishrane i gojaznosti.

“POVIŠEN KRVNI PRITISAK JE VRLO ČESTO POSLJEDICA NEDOVOLJNE TJELESNE AKTIVNOSTI I NEZDRAVE ISHRANE”

Kako se liječi hipertenzija?

Ako vam ljekar propiše lijek za krvni pritisak, najvažnije što trebate učiniti je uzimati ga redovno. Ako ste zabrinuti da lijek može imati sporedne efekte razgovarajte s vašim ljekarom. Ljekar bi vam mogao smanjiti dozu ili vam propisati drugi lijek. Redovno uzimanje lijeka za krvni pritisak može spriječiti srčani ili moždani udar i može vam spasiti život!

Zdrav način života je najvažniji dio liječenja visokog krvnog pritiska. To znači da:

  • vježbate redovito;
  • ne pušite;
  • umjereno konzumirate alkohol*;
  • održavate zdravu tjelesnu težinu;
  • odaberete zdravu dijetu sa dosta voća i povrća, a malo soli; 
  • uvedete ribu u ishranu, bogatu omega-3-masnim kiselinama.

“AKO VAM LJEKAR PROPIŠE LIJEK ZA KRVNI PRITISAK, NAJVAŽNIJE ŠTO MOŽETE UČINITI JE UZIMATI GA REDOVNO”

Nekim ljudima je dovoljan samo zdrav način života da im se krvni pritisak održava ili spusti na normalne vrijednosti. Ako to nije dovoljno, onda, uz zdrav način življenja, treba uzimati lijekove. Vaš ljekar će vam propisati lijekove ako je vaš krvni pritisak viši od 140/90 mm Hg ili viši od 130/80 mm Hg ako uz povišen pritisak imate i dijabetes ili bolest bubrega.

Možda ćete trebati uzimati dva ili više različitih lijekova zato što jedan lijek nekada nije dovoljan da smanji krvni pritisak. Ako imate i druge bolesti (poput bolesti srca, bolest bubrega ili dijabetes), uzimanje više od jednog lijeka će pomoći u zaštiti vitalnih organa.

Važno je napomenuti, još jednom, da promjene u načinu života jesu najvažniji dio vašeg liječenja, čak i kada uzimate lijekove.

 * Umjereno konzumiranje alkohola – Smjernice CDC-a preporučuju odraslima da odluče da ne konzumiraju alkohol ili da umjereno konzumiraju alkohol, ograničavajući unos na dva ili manje pića dnevno za muškarce, ili jedno piće ili manje dnevno za žene i muškarce starije od 65 godina.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.