Šta je senilna makularna degeneracija?
8 Novembra, 2022
Visok krvni pritisak i kako ga liječiti
8 Novembra, 2022

Dijabetično stopalo

Šta je dijabetično stopalo?

S vremenom dijabetes dovodi do različitih komplikacija, a neke od njih mogu biti vrlo ozbiljne ako se na vrijeme ne otkriju. Problem stopala su vrlo česte komplikacije kod osoba koje imaju dijabetes. Generalno, rizik za komplikacije izazvane dijabetesom se može smanjiti održavanjem nivoa šećera u krvi pod kontrolom i redovnim posjetama porodičnom ljekaru. Problemi stopala se isto tako mogu prevenirati vlastitim redovnim pregledom stopala. Na ovaj način, čak i ako se jave izvjesne komplikacije, brzo prepoznavanje dovodi do pravilnog tretmana i liječenja na vrijeme. Svakom dijabetičaru treba da je redovna navika da dnevno pregleda svoje stopalo.

Koji su rizični faktori?

Osobe koje imaju povećan rizik od dijabetičnih komplikacija stopala su one osobe koje su imale ili imaju sljedeće nabrojane rizike.

  • Rane na stopalima u prošlosti – Osobe koje su imale rane na stopalima u ranijim periodima života, čak iako su one zarasle u potpunosti, imaju veći rizik da će se opet pojaviti u budućnosti.

“RIZIK ZA KOMPLIKACIJE IZAZVANE DIJABETESOM SE MOŽE SMANJITI UZ ODRŽAVANJE NIVOA ŠEĆERA U KRVI POD KONTROLOM I REDOVNIM POSJETAMA PORODIČNOM LJEKARU”

  • Oštećenje nerava stopala – S vremenom, visok šećer u krvi dovodi do oštećenja nervnih završetaka koji su zaduženi za osjećaj dodira i bola. To oštećenje se zove “dijabetična neuropatija”. Osobe sa dijabetičnom neuropatijom izgube osjećaj bola i imaju veći rizik za ozljede stopala. Čak i male ozljede mogu se iskomplikovati jer budu neopažene. Oštećenje nervnih završetaka, također može dovesti do slabljenja mišićnih vlakana stopala što dalje može dovesti do bolnih deformacija. Obično se pojave senzacije u stopalima i nogama kao što su bolovi, utrnulost i osjećaj gorenja. Tokom godina bolesti, ako dijabetes nije dobro kontrolisan, dolazi do potpunog gubitka osjećaja. To može biti opasno jer u tom slučaju ne osjećate bol ako se povrijedite ili ako vas nažuljaju cipele. To dalje može prouzrokovati teško zarastajuće rane i infekcije. 
  • Deformacije stopala – Deformacije i promjene u obliku prstiju, svoda i tabana stopala, također, su rizik za komplikacije. 
  • Slaba cirkulacija (protok krvi) u nogama i stopalima – Znaci slabog protoka krvi u nogama i stopalima su slabo pulsno bilo, hladna stopala, tanka i plavičasta koža i gubitak normalne dlakavosti na nogama. Dugogodišnja loša kontrola nivoa šećera u krvi može izazvati oštećenje krvnih sudova nogu i stopala što dalje smanjuje dotok krvi u stopalo. Zbog slabog dotoka krvi koža na stopalu se tanji što onda povećava rizik za nastajanje rana i usporava njihovo zarastanje. Određene bakterije i gljivice se umnožavaju na koži i na ranama u većem broju kod osoba koje imaju povišen šećer u krvi. To dalje dovodi do infekcija rana, dalje proširivanje i produbljivanje. U manjem broju zapuštenih slučajeva, rane mogu da zahvate kost ako su dovoljno duboke. Najozbiljnije komplikacije dijabetičnih rana su gangrene (izumiranje i truljenje okolnog tkiva) što dalje može dovesti do amputacija.

Kako pregledati stopalo?

Redovni pregled stopala od strane osobe koja ima dijabetes je kritična stavka u njezi i pristupu liječenja osobe sa dijabetesom. Vrlo je važno da pregledate svoje stopalo svakodnevno. To znači pregledati kožu na tabanima i posebno između prstiju. 

Obratite pažnju na oštećenje kože (to su vrata za infekciju), plikove, žuljeve, male ranice i crvenilo. Informišite svog porodičnog ljekara o promjenama i tražite stručno mišljenje da li su promjene zabrinjavajuće. Ako ne možete sami kompletno i detaljno pregladati svoje stopalo zatražite pomoć od druge osobe (supružnika ili člana porodice), a možete se poslužiti i ogledalom da biste pregledali tabane. 

Na šta obratiti pažnju kod pregleda stopala?

Vrlo suha koža sa pucanjem može biti početni problem od koga se dalje mogu razviti plitke ranice koje se mogu brzo širiti i produbljivati. 

U toku redovnog pregleda trebalo bi da vaš porodični ljekar bar jednom godišnje uradi detaljan pregled vaših stopala. Svakako je potrebno da se obratite svome ljekaru ako se pojave neke od gore nabrojanih promjena na koži stopala. U toku pregleda, vaš ljekar bi trebao da vam pregleda protok krvi u stopalu (opipavanje krvnog bila), detaljno pregleda kožu stopala, reflekse i osjećaj bola, dodira, vibracija i promjene temperature. 

Kod osoba koje imaju dijabetes tip 1 preporučuje se najmanje jednom godišnje pregled stopala, pet godina nakon uspostavljanja dijagnoze. 

Kod osoba koje imaju dijabetes tip 2, preporučuje se najmanje jednom godišnje pregled stopala odmah nakon uspostavljanja dijagnoze.

 

“VRLO SUHA KOŽA SA PUCANJEM MOŽE BITI POČETNI PROBLEM OD KOGA SE DALJE MOGU RAZVITI PLITKE RANICE KOJE SE MOGU BRZO ŠIRITI I PRODUBLJIVATI”

Kako raditi prevenciju nastanka dijabetičnog stopala?

  • Redovna kontrola šećera u krvi – Generalno se smanjuje rizik za sve komplikacije dijabetesa ako vam je nivo šećera u krvi blizu ili na nivou koji vam je ljekar preporučio. Dobra dijabetična njega i praksa je redovno kontrolisati vrijednosti šećera u krvi u saglasnosti s preporukama ljekara, posjećivati svoga porodičnog ljekara, zdrava dijeta, redovna fizička aktivnost prilagođena vašim godinama i sposobnostima, kao i uzimanje lijekova koje vam je vaš ljekar propisao. Sa ovim pristupom se smanjuje mogućnost razvoja problema krvotoka i oštećenja nerava (neuropatije) stopala. 
  • Prestanak pušenja – Pušenje smanjuje cirkulaciju (protok krvi) u nogama i stopalima i povećava rizik za srčani i moždani udar za koji kod dijabetičara inače postoji povećan rizik u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes. 
  • Izbjegavanje aktivnosti koje dovode do povreda stopala – Bosonogo hodanje se ne preporučuje (možete stati na oštri predmet, a da ne primjetite ako imate neuropatiju), korištenje vrele vode ili vrelih obloga, koje mogu izazvati opekotine, se također ne preporučuje.
  • Pažljivo podrezivanje noktiju – Preporučuje se da se nokti na prstima stopala sijeku ravno, ali ne suviše kratko i da se ne usijecaju sa strane. Nikada nemojte sjeći ili dati da vam neko drugi siječe zanoktice. 
  • Perite i pregledajte stopala svakodnevno – Koristite mlaku vodu (ako je moguće) i blagi sapun za pranje stopala. Pažljivo i detaljno posušite kožu, a posebnu pažnju posvetite koži između prstiju. Nakon toga nanesite hidratantnu kremu ili losion. Pregledajte cijelu površinu oba stopala da biste otkrili male pukotine na koži, plikove, žuljeve, crvenilo, otoke. Nemojte skidati ili otvarati plikove bez upute ljekara. Ako primjetite zabrinjavajuće promjene na koži stopala posavjetujte se sa porodičnim ljekarom šta da uradite. 
  • Izaberite pažljivo svoje cipele i čarape – Uvijek, ako je moguće, nosite pamučne čarape koje nisu tijesne i promijenite ih dnevno. Izaberite i nosite cipele koje nisu uske i pristaju vam bez stezanja ili pritiska na stopalo. Naviknite se na nove cipele postepeno da biste izbjegli žuljeve i plikove. Dobro je imati nekoliko pari cipela koje vam dobro pristaju i mijenjati ih da biste tako izbjegli pritisak na isti dio stopala. Mekani ulošci ili jastuci za stopalo mogu također pomoći u smanjenju pritiska na tabane. Ako imate izražene deformitete možda bi trebalo razmotriti kupovanje specijaliziranih i adaptiranih cipela za dijabetičare po mjeri. 

Savjetujemo vas da tražite od vašeg porodičnog ljekara da vam detaljno pregleda stopala bar jednom godišnje ako ste dijabetičar, a po potrebi i češće ako primijetite neke od gore opisanih promijena ili komplikacija. Sačekajete svoga porodičnog ljekara u ordinaciji skinutih cipela i čarapa spremni za pregled stopala.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.