Visok krvni pritisak i kako ga liječiti
8 Novembra, 2022
Šta je rano otkrivanje ili skrining karcinoma dojke?
6 Februara, 2023

Dijabetes Melitus

Dijabetes melitus (Diabetes Mellitus – DM) je česta hronična bolest čija je glavna karakterisitka povišeni nivo šećera u krvi. Vrlo često, posebno ako bolest nije pod kontrolom, dijabetes dovodi do ozbiljnih komplikacija kao što su srčane bolesti, bolesti krvnih sudova i loša cirkulacija, sljepoća, moždani udar, oštećenje nervnih završetaka (neuropatija), sindrom dijabetičnog stopala, te oštećenje funkcije bubrega (nefropatija). Od dijabetesa se, na žalost, ne može izliječiti, ali se može uspješno držati pod kontrolom. Komplikacije dijabetesa se mogu prevenirati redovnom kontrolom nivoa šećera u krvi, ali isto tako kontrolom krvnog pritiska i povišenog holesterola ukoliko su prisutni.

Vrste dijabetesa

Dijabetes Tip 1 (DMT 1) obično se naziva “insulin ovisni dijabetes” i javlja se kada gušterača ne proizvodi inzulin (hormon koji reguliše nivo šećera u krvi). Dijabetes tip 1 se obično dijagnosticira u djetinjstvu ili ranoj mladosti i zahtijeva doživotni tretman inzulinom. 

Dijabetes Tip 2 (DMT 2) se naziva i „dijabetes odraslih“ i mnogo je češći. Ovaj oblik dijabetesa, na žalost postaje sve zastupljeniji i među djecom i mladima zbog povećanja slučajeva gojaznosti, nepravilne ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti. Problem je što u tim slučajevima, iako organizam proizvodi inzulin, on nije u stanju da reguliše šećer u krvi kako treba zbog takozvane inzulinske neefikasnosti izazvane prisustvom gojaznosti.

Rizični faktori

Prekomjerna težina, gojaznost i fizička neaktivnost su glavni rizični faktori za nastanak dijabetesa tip 2. Osobe sa historijom dijabetesa u porodici, te dijagnozom dijabetesa u toku trudnoće imaju veću šansu da dobiju dijabetes. S druge strane, redovna fizička aktivnost, vježbanje i zdrava ishrana smanjuju rizik od pojave dijabetesa. 

Prema nekim studijama i analizama, djeca rođena s većom težinom od uobičajene imaju povećan rizik da obole od dijabetesa tip 1 u kasnijoj dobi.

“PREKOMJERNA TEŽINA, GOJAZNOST I FIZIČKA NEAKTIVNOST SU GLAVNI RIZIČNI FAKTORI ZA NASTANAK DIJABETESA TIP 2.”

Znakovi i simptomi bolesti

Tipični simptomi dijabetesa su suhoća usta, povećana žeđ, prekomjerno mokrenje, osjećaj umora, slaba cirkulacija, česte infekcije, sporo zarastanje rana, poremećaji vida, gubitak osjećaja u stopalima i neočekivani gubitak na težini. Mnoge osobe sa dijabetesom tip 2 nemaju tipične simptome i kod njih se dijagnoza uspostavi slučajnim testiranjem zbog drugih zdravstvenih problema ili u toku preventivnog testiranja.

Tretman

Inzulin je uvijek neophodan za tretman dijabetesa tip 1. Zdrava ishrana, održavanje zdrave tjelesne težine, dnevna fizička aktivnost, prestanak pušenja, praćenje nivoa šećera u krvi i testiranja hemoglobina A1c (HbA1c – prosječan nivo šećera u krvi u periodu od posljednja 3 mjeseca) su temelji liječenja i kontrole oba tipa dijabetesa. Ishrana treba da je zdravo balansirana: smanjen unos šećera, masnoće i soli, a povećan unos namirnica bogatih vlaknima (voće, povrće, mahunasto povrće i neprerađene žitarice). Također, ogovarajući 24 – satni plan fizičke aktivnosti i odmora uveliko može pozitivno doprinijeti prognozi bolesti kod ljudi sa dijabetesom.

Za dijabetes tip 2, ako se uz dijetu i fizičku aktivnost ne može kontrolisati nivo šećera u krvi, propisuju se lijekovi za oralnu upotrebu. Tretman i lijekovi moraju biti individualizirani prema potrebama pojedinca. U težim slučajevima, i za dijabetes tip 2 potrebno je uz tablete propisati i inzulin.

“TRETMAN I LIJEKOVI MORAJU BITI INDIVIDUALIZIRANI PREMA POTREBAMA POJEDINCA”

Ove informacije su samo upute, ali ne zamjena za odgovarajuću dijagnozu i tretman. Za specifične informacije o vašem zdravlju morate se konsultirati sa vašim ljekarom.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.