Poremećaj erekcije ili erektilna disfunkcija (ED)
11 Maja, 2022
Šta je deficit pažnje i hiperaktivnost (ADHD sindrom) kod djece?
27 Maja, 2022

Zubno zdravlje kod djece

Održavanje zdravlja zuba i usne šupljine počinje u djetinjstvu!”

Zdravi zubi utječu ne samo na naš osmijeh, nego i na opšte zdravlje ljudskog organizma. 20-50% ljudi širom svijeta obolijeva od bolesti zuba. Često je prvi znak bolesti zuba bakterijska upala zubnog mesa (desni) koja se prepoznaje po crvenilu i bolnim desnima. Uzrok upale je najčešće loša zubna higijena, hormonalne promjene, starost i stres. Infekcija se može prenijeti na ostalo tkivo kroz krvotok, pa čak i na vitalne organe kao što su srce i pluća.

“Pogrešno razumijevanje zubne higijene u djetinjstvu vodi ka problemima i komplikacijama zdravlja zuba.”

Održavanje zdravlja zuba počinje u djetinjstvu

Zdravlje zuba djece u najranijoj dobi počinje s roditeljima. Važno je da otac i majka obavljaju pravilnu zubnu higijenu, tako da smanje šansu prenošenja bakterija na dijete. 

U ranom dječijem razvoju važno je uspostaviti navike koje obezbjeđuju zdravlje zuba i usta. Navike koje naučimo u djetinjstvu će nas vjerovatno pratiti kroz čitav život. Američka akademija pedijatrijskog zubarstva preporučuje da djeca od godinu dana (ili kod prve pojave zubića) imaju prvi zubarski pregled. Pored dvogodišnje zubarske kontrole, zubi se njeguju kod kuće na ovaj način:

  1. Ne davati djeci previše slatkih napitaka ili slatkih užina;
  2. Naučiti djecu da se zubi četkaju dva puta dnevno – ujutro i navečer;
  3. Upotreba zubnog konca je važan dio zubne higijene;
  4. Konsultacija sa dječjim zubarom o primjeni fluorida na dječje zube.

Pogrešno razumijevanje zubne higijene u djetinjstvu vodi ka problemima i komplikacijama zdravlja zuba. Djeca koja ne vode računa o higijeni zuba i usta češće boluju od pokvarenih zuba, upale zuba, upale desni i preranog gubitka zuba. Ove komplikacije su bolne, neugodne i mogu negativno utjecati na razvoj i školovanje djeteta. Djeca koja pate od zubobolje i upale desni imaju problema sa prehranom, jer žvakanje postaje bolno. Također, bolovi i gubitak zuba utječu na govor i koncentraciju u školskoj okolini.

Kada naučite dijete o njezi i higijeni zuba u ranom djetinjstvu, uspostavljate kod djeteta navike za čitav život. Djeca koja njeguju zube od ranih godina, vjerovatnije zadrže naviku njege zuba za čitav život i time sprečavaju komplikacije ne samo bolesti zuba i usta nego i srčanog mišića i drugih organa. 

Kratki savjeti za pravilno pranje zuba:

  • Koristite zubnu pastu sa fluoridom koju preporuči vaš zubar (kod male djece nadgledajte upotrebu zubne paste, ne bi trebalo da se koristi više od količine koja odgovara zrnu graška).
  • Kod pranja zuba obratite pažnju na dio izmedju zuba i desni.
  • Perite zube nježno malim, kružnim pokretima, koristeći mekanu četkicu. Nemojte koristiti grube pokrete. 
  • Perite sve strane svakog zuba.
  • Perite i jezik kad god perete zube.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.