Atrijalna Fibrilacija
19 Februara, 2022
Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)
5 Maja, 2022

Strategije za uspješan odgoj djece

Period ranog djetinjstva i dječiji odnos s roditeljima jako utječe na ljudski razvoj i opće blagostanje u odrasloj dobi. Veoma je važno djeci obezbijediti osjećaj sigurnosti i pripadnosti porodici, kao i pružiti im mnogo ljubavi. Disciplina je važan dio roditeljstva i brige o djeci. Kao i sve ostale pouke u životu, djeca treba da nauče odgovarajuće ponašanje. Kroz pozitivno disciplinovanje djeca uče ograničenja, tako da se spriječe momenti frustracije i za roditelje i za djecu.

U mnogim kulturama disciplina djece uključuje neku vrstu kazne. Važno je naučiti djecu da loše ponašanje snosi posljedice, ali posljedica nikada ne treba da bude fizička kazna kao što su batine. Znači, uloga roditelja ili odgajatelja je poput uloge učitelja. Na primjer, kada dijete učimo plivati, praktično mu pokažemo kako se to radi, te ono i usvaja tu vještinu. Kada je vrijeme da dijete nauči da čita i piše, ono stekne vještinu tako što uči i vježba. Ako se desi da dijete sporije usvaja vještine i znanja, prepručuje se roditeljima strpljivost i istrajnost, ali i beskrajna podrška djetetu. Na isti način, kada je u pitanju disciplina, uloga roditelja je da nauči dijete odgovarajućem ponašanju. Ipak, imajte na umu da vaše dijete uči gledajući vas i vaše ponašanje. Htjeli to ili ne, vi ste prvi i pravi uzor vašem djetetu.

Pet strategija za uspješan odgoj djece

Vaše ponašanje je najbolji primjer djeciDjeca uče tako što posmatraju svoju okolinu. Kada je roditelj ili odgajatelj strpljiv, staložen i s poštovanjem se obraća drugima, djeca vide i uče pozitivno ponašanje.
Objasnite i pokažite strpljivo svoja očekivanja od djetetaDajte djeci direktne, jednostavne i specifične upute. Na primjer: umjesto, ‘Počisti iza sebe’ recite, ‘Kada završiš sa jelom, odnesi tanjir u kuhinju i stavi u sudoper’. Upute treba da budu odgovarajuće dječijem uzrastu.
Preduhitrite nepravilno ponašanje i uputite na pravilnoKada vidite da neodgovarajuće ponašanje slijedi – spriječite prije nego što se dogodi. Na primjer, ako se dijete igra sa lego kockama i vidite da hoće da baci kocke okolo, uputite dijete na novu aktivnost ili sugerišite: ‘Da vidim koliki toranj možeš napraviti sa kockama!’
Pohvalite pravilno ponašanjeKada se dijete lijepo igra, pohvalite specifično ponašanje. Na primjer, “Sviđa mi se kako se lijepo igraš sa lego kockama i praviš kreativne oblike”.
Dozvolite djetetu da ima pravo izbora, a vi mu budite stalni uzor i savjetnik pri tomeKada djeca osjete da nemaju kontrole, često pokažu znakove ljutnje i neposlušnosti. Kada im roditelji daju mogućnost izbora razvija se kod djece osjećaj zadovoljstva. Na primjer, kada djeca mogu da izaberu majicu koju će obući, vrstu voća koju će ponijeti u školu za užinu itd. kod djece budi osjećaj samostalnosti. Uključite djecu u donošenje odluka, koje su primjerena njihovom uzrastu i imaju pozitivan utjecaj na njihov razvoj.

Kroz ove i mnoge druge pozitivne strategije, uspostavljamo odnos učitelja i vodiča i podržavamo odgovarajuće ponašanje.

Nekoliko kratkih savjeta za roditelje:

  • Otvorena i iskrena komunikacija sa vašim djetetom će vam pomoći da ostvarite bliskost i povjerenje s njim/njom. 
  • Rutina i odgovornost će pomoći vašem djetetu da zna šta se od njega očekuje. Kad se pravila ne poštuju, prirodno je očekivati posljedice. 
  • Kako vaše dijete raste tako će rasti i želja da bude samostalno, ali mu se mora objasniti da mora biti u isto vrijeme i bezbjedno. 
  • Naučite vaše dijete da je biti “dobar drug/drugarica” važna vrlina. 
  • Ako je vaše dijete uradilo nešto protiv pravila, objasnite djetetu jednostavno šta je uradilo pogrešno i šta će biti posljedice ako se pogrešno ponašanje ponovi. 
  • Napravite raspored i odredite koje je pogodno vrijeme za TV, video igre i korištenje kompjutera. Morate znati koji je sadržaj programa koje vaše dijete gleda. Ograničite vrijeme koje vaše dijete provodi na elektronskim uređajima. 
  • Čitajte sa svojim djetetom.
  • Objedujte s vašim djetetom. To je odličan način da provedete vrijeme zajedno. 
  • Pričajte i slušajte vaše dijete. Dijete se osjeća važnim u tim trenucima, uči od vas i gradi samopouzdanje. 
  • Naučite vaše dijete da pomaže u kući i da ima određene obaveze u kućnim poslovima koje su odgovarajuće za njegov/njen uzrast. To djetetu pomaže da razvija odgovornost i samopouzdanje.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.