Mjerenje krvnog pritiska kod kuće
19 Decembra, 2021
Strategije za uspješan odgoj djece
27 Maja, 2022

Atrijalna Fibrilacija

Atrijalna fibrilacija (AF) je jedna od najčešćih vrsta aritmije (nepravilnog srčanog ritma). Atrijalna fibrilacija uzrokuje da vam srce kuca mnogo brže nego što je normalno, ali ukazuje i na to da gornja i donja komora vašeg srca ne rade ujednačeno kako bi trebalo. Kada se to dogodi, donje glavne komore se ne napune u potpunosti i ne ispumpavaju dovoljno krvi u pluća i tijelo. Zbog toga se možete osjećati umorno, možete osjetiti ubrzano lupanje srca, otežano disanje ili bol u prsima. Krv se tada skuplja i zadržava u vašem srcu duže nego što je normalno, što povećava rizik od stvaranja ugrušaka i može dovesti do moždanog udara ili drugih komplikacija. Atrijalna fibrilacija se također može pojaviti bez ikakvih znakova ili simptoma. Neliječena atrijalna fibrilacija može dovesti do ozbiljnih, pa čak i po život opasnih komplikacija kao što su moždani udar i srčano popuštanje.

Ponekad atrijalna fibrilacija traje kratko i nestane sama od sebe. Za mnoge ljude, ipak, atrijalna fibrilacija je stalni srčani problem koji traje godinama i mora se liječiti. Liječenje se sastoji u uspostavljanju normalnog srčanog ritma te kontroli simptoma i sprečavanju komplikacija. Vaš liječnik može preporučiti lijekove, medicinske postupke i promjene načina života za liječenje atrijalne fibrilacije.

 Glavne vrste atrijalne fibrilacije su:

  • paroksizmalna atrijalna fibrilacija – javlja se u epizodama,
  • perzistentna atrijalna fibrilacija – dugotrajna.

Vrsta atrijalne fibrilacije koju imate ovisi o tome koliko često se ona javlja i kako reagira na liječenje.

Uzroci

Najčešći uzrok fibrilacije atrija su promjene u srčanom tkivu i njegovim električnim signalima. Kada je oštećeno tkivo srca ili signalizacija, srčani ritam postaje ubrzan i nepravilan. Oštećenje srca je najčešće posljedica drugih stanja, poput visokog krvnog tlaka i koronarne bolesti srca. Drugi faktori također mogu povećati rizik od fibrilacije atrija.

Rizici

Jedna od četiri odrasle osobe razvije AF tokom svoga života. Rizik raste s godinama. Drugi faktori rizika, osim starosne dobi, koji uključuju zatajenje (popuštanje) srca, su prekomjerna konzumacija alkohola, opstruktivna apneja u snu, gojaznost, visoki krvni tlak, hronična bubrežna bolest, problem sa srčanim zaliscima i bolesti štitnjače. Neki ljudi imaju AF koja dolazi i odlazi i traje od nekoliko minuta do nekoliko sedmica (paroksizmalna AF). Ove epizode mogu biti potaknute konzumiranjem alkohola, stresom ili infekcijom, a mogu nestati same od sebe ili rješavanjem osnovnog okidača.

Dijagnoza i liječenje

Atrijalna fibrilacija se dijagnosticira elektrokardiogramom (EKG) u ljekarskoj ordinaciji ili u bolnici. Postoji nekoliko strategija u liječenju atrijalne fibrilacije:

  • Kontrola brzine: Budući da AF izaziva ubrzani rad srca, liječnik može propisati lijekove koji smanjuju broj otkucaja srca kako bi smanjili simptome i stabilizirali rad srca, kao što su beta-blokatori (npr. metoprolol ili karvedilol), blokatori kalcijevih kanala (npr. diltiazem) ili digoksin. Ako lijekovi ne djeluju, može se razmišljati o postavljanju pejsmejkera ili ablaciji srčane električne signalizacije.
  • Kontrola ritma: Medicinski tim može preporučiti postupak koji će pomoći srcu da izađe iz AF i vrati normalan ritam. To se može postići ili korištenjem lijekova protiv aritmije (antiaritmika) ili elektičnom kardioverzijom. Električna kardioverzija je postupak u kojem se električni šok šalje u srce radi obnavljanja normalne električne aktivnosti. 
  • Ablacija koristi katetere unutar srca za uklanjanje izvora AF i smanjenje broja epizoda AF.
  • Prevencija moždanog udara: Budući da AF povećava rizik od moždanog udara, pacijentima s visokim rizikom od moždanog udara se preporučuje uzimanje antikoagulanasa (razrjeđivača krvi). Na primjer, aspirin i klopidogrel nisu korisni u prevenciji moždanog udara uzrokovanog AF-om.
Ilustracija atrijalne fibrilacije – Ova slika šematski prikazuje električnu signalizaciju srca tokom atrijalne fibrilacije. Uobičajeno, električni signal na sinoatrijalnom (SA) čvoru u gornjoj desnoj komori srca uzrokuje kontrakciju gornjih komora i pumpanje krvi u donje komore. Električni signal putuje niz srce i uzrokuje kontrakciju donjih komora. Kod atrijalne fibrilacije, abnormalni električni signali u gornjim komorama potiskuju normalni signal iz SA čvora i uzrokuju nepravilno kucanje gornjih komora. Ova slika uključuje grafički prikaz EKG -a koji pokazuje električne impulse ilustrirane unutar srca.
Ginoux, J. M., & Rossetto, B. (2014). Slow invariant manifold of heartbeat model. arXiv preprint arXiv:1408.4988. (modificirano) 

Ako vam je dijagnosticirana atrijalna fibrilacija, važno je da počnete i nastavite s liječenjem. Redovne posjete i razgovori sa vašim ljekarom su neophodni da bi ova aritmija bila pod kontrolom i da bi se izbjegle moguće posljedice. Time će vaš ljekar biti u stanju da razgovara s vama o tome kako spriječiti ponavljanje AF i šta učiniti u hitnim slučajevima.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.