Regulisanje visokog krvnog pritiska ishranom
19 Decembra, 2021
Atrijalna Fibrilacija
19 Februara, 2022

Mjerenje krvnog pritiska kod kuće

Ako imate povišeni krvni pritisak (hipertenziju), veoma je važno i korisno znati kako pravilno izmjeriti krvni pritisak. Imati tačne informacije o bolesti je prvi korak prema liječenju.

Zašto mjeriti krvni pritisak kod kuće?

Mjerenje krvnog pritiska kod kuće ne zamjenjuje vaš odlazak kod ljekara. Važno je naglasiti da su ljudi obično opušteniji kod kuće nego u ljekarskoj ordinaciji/ambulanti i zbog toga je ponekad njihov krvni pritisak kod kuće niži. Zbog te činjenice, odluka o liječenju treba biti zasnovana i na osnovu informacija prikupljenim kod kuće. Korisno je donijeti rezultate o vašem krvnom pritisku sa sobom kada posjećujete svog ljekara. Isto tako je važno da sa sobom donesete svoj tlakomjer (aparat za mjerenje krvnog pritiska) da se može usporediti i baždariti s tlakomjerom u ljekarskoj ordinaciji. Vaš ljekar ili drugo odgovarajuće medicinsko osoblje može provjeriti da li mjerite vaš krvni pritisak ispravno.

Na šta obratiti pažnju kada kupujete tlakomjer?

Ako planirate nabaviti ili kupiti tlakomjer razmotrite one koji se postavljaju na gornjem dijelu ruke (između lakta i ramena) jer oni mjere pritisak tačnije nego oni koji se postavljaju oko ručnog zgloba. Također je važno da koristite manžetnu odgovarajuće veličine tj. obima. Ako mjerite pritisak sa premalom ili prevelikom mažetom, mjerenje neće biti tačno. Prije nego se odlučite da kupite tlakomjer izmjerite obim gornjeg dijela vaše ruke i provjerite da li je obim ruke uključen u domet manžetne.

Kako izmjeriti krvni pritisak?

Jin J. Checking Blood Pressure at Home. JAMA. 2017;318(3):310. doi:10.1001/jama.2017.6670 (modificirano)

  • Sjednite uspravno na stolicu, naslonite se na naslon, a oba stopala neka su na podu. Sjednite opušteno i relaksirano 5-10 min prije nego što počnete mjeriti krvni pritisak.
  • Vaša ruka bi trebala biti oslonjena u visini vašeg srca ili prsa (npr. na sto). Važno je da ruka ne visi slobodno bez oslonca.
  • Izmjerite pritisak prema uputstvima na vašem tlakomjeru. Nemojte se micati ili govoriti dok tlakomjer mjeri.
  • Korisno je ponoviti mjerenje 1-2 minuta iza prvog mjerenja i u tom slučaju će vaš ljekar izračunati prosjek od dva mjerenja kada bude određivao terapiju.

Kada mjeriti krvni pritisak?

Krvni pritisak kod svake osobe se mijenja u toku dana zavisno od situacije. Najbolje vrijeme za mjerenje pritiska je ujutro, nakon što se probudite, i uveče, prije spavanja. Ako uzimate lijekove, izmjerite pritisak prije uzimanja lijekova i prije večere. Razmak izmedju fizičke aktivnosti, jela i mjerenja krvnog pritiska treba da bude bar 30 minuta. Važno je i isprazniti mokraćni mjehur ako je potrebno. 

Faktori koji podižu krvni pritisak u toku dana su: stres, vježbanje, kafein i alkohol. 

Pokušajte mjeriti svoj pritisak u isto vrijeme dana i vodite evidenciju tako da kod sljedećeg odlaska u ljekrasku ordinaciju možete pokazati rezultate mjerenja svom ljekaru, koji će donijeti odgovarajuću odluku o liječenju istoga.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.