Zdravstveni panel preporučuje ženama da rade mamografske preglede u dobi od 40 godina
1 Augusta, 2023
Hipotireoza
14 Septembra, 2023

Stope karcinoma su u porastu kod mlađe populacije – evo i zašto

Nova studija, objavljena u Nature krajem 2022. godine, naglašava uznemirujući trend: učestalost karcinoma (pored naziva karcinom uobičajeno se koristi i izraz rak) raste kod mlađih osoba, dovodeći u pitanje ranije pretpostavke o tome da je karcinom pretežno bolest starije životne dobi. Ova promjena zahtijeva usklađen odgovor medicinske zajednice, koji uključuje intervenciju u načinu života, povećani skrining i opsežna istraživanja. Ova studija je tzv. pregledna studija i do zaključaka se došlo na osnovu pregleda preko 350 dosadašnjih relevantnih naučnih radova, literature i istraživanja.

U posljednjih nekoliko decenija, incidencija ranih karcinoma, često definiranih kao karcinomi dijagnosticirani kod odraslih mlađih od 50 godina, se povećala u više zemalja. Pretpostavlja se, između ostalog, da je povećana upotreba skrining programa u određenoj mjeri doprinijela ovom fenomenu, iako se čini da se pojavio i istinski porast incidencije ranih oblika nekoliko tipova karcinoma. Dokazi ukazuju da je uzrok ovoj pojavi izloženost faktorima rizika u ranom životnom periodu i mlađoj odrasloj dobi. 

Studija ukazuje na značajne promjene koje su se desile od početka 20. stoljeća i koje imaju značajan uticaj na zdravlje osobe. One uključuju promjene u ishrani, nedostatak fizičke aktivnosti, načinu života, gojaznosti, okolišu, a sve to može biti u interakciji sa našim genima (genetskom osjetljivošću, sklonošću i predispoziciji za neko oboljenje), te u toj kombinaciju dovesti do pojave karcinoma. Međutim, efekti pojedinačne izloženosti ostaju uglavnom nepoznati, i da bi se to iskristalisalo bit će potrebne mnoge detaljne studije u budućnosti. 

U ovoj studiji opisane su promjene u incidenci ranih karcinoma na globalnom nivou i predložene su mjere koje imaju potencijal da smanje teret karcinoma i drugih hroničnih nezaraznih bolesti. Dijagnoza karcinoma u mladosti predstavlja jedinstvene izazove, uključujući prekide karijere, finansijsku napetost, probleme plodnosti i brige o samopoštovanju. Promjene u okolišu, kao što je viši nivo zagađenja, mogu učiniti mlađe pojedince podložnijima ranom pojavljivanju karcinoma. Također, povećana stopa gojaznosti i dijabetesa tipa 2, povezana sa zapadnjačkom prehranom i sjedilačkim načinom života može doprinijeti ranom nastanku karcinoma. Primijećen je i rastući trend karcinoma dojke u predmenopauzi, i ovo se ne može pripisati samo boljim procedurama skrininga. Također je primjećen i porast karcinoma debelog crijeva, zbog čega su 2021. godine nove smjernice preporučile skrining karcinoma debelog crijeva u dobi od 45 godina, pet godina ranije od prethodnih prijedloga. Nažalost, jedno istraživanje je otkrilo da su karcinomi u ranoj fazi obično uznapredovali sa lošijim ishodima u odnosu na karcinome kod starijih osoba.

Postoji kritična potreba za primarnom prevencijom, ranim otkrivanjem i specifičnim tretmanima za rane pojave karcinoma. Intervencije u načinu života, rani pregledi i samopregledi mogu značajno utjecati na ovaj rastući trend. Podizanje svijesti među građanima i zdravstvenim radnicima također je od ključnog značaja, kao i dalje studije na ovu temu.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.