Kako postići zdrav san
24 Aprila, 2023
Nemelanomski karcinom kože
30 Aprila, 2023

Šta je melanom?

Melanom je jedan od najopasnijih karcinoma kože koji se može pojaviti bilo gdje na koži. Melanom je zloćudni tumor kože koji nastaje iz melanocita, specijalnih ćelija u koži koje proizvode melanin, prirodni pigment koji daje boju koži, kosi i očima. Može se razviti iz mladeža, a može nastati tamo gdje i nije prethodno postojala nikakva promjena na koži. Može se javiti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući leđa, tabane i druga teško uočljiva područja. Može se pojaviti i na sluznici usta, nosa i genitalija. Kada se ne liječi, melanom se može proširiti na organe unutar tijela. Prognoza melanoma otkrivenog u početnom stadiju je dobra, s gotovo 100%-tnim izlječenjem.

Koje osobe imaju povećan rizik za nastanak melanoma?

  • Prekomjerno izlaganje nezaštićene kože suncu ili boravak u solarijima; 
  • Osobe sa svjetlijom puti, svijetlih očiju i svijetle ili crvene kose;
  • Kod osoba kojima je koža sklona pjegama nakon sunčanja ili koji su već imali opekotine od sunca, pogotovo u djetinjstvu;
  • Veliki broj mladeža, kao i mladeži neobičnog izgleda (atipični), povećavaju rizik od melanoma;
  • Osobe koje su već imale melanom ili nemelanomski karcinom kože imaju povećan rizik za razvoj melanoma kasnije u budućnosti;
  • Oslabljen odbrambreni (imunološki) sistem – melanom se javlja sa povećanom učestalošću kod imunosupresivnih pacijenata, uključujući primaoce transplantiranih organa, pacijente sa limfomom i pacijente sa infekcijom virusom humane imunodeficijencije (HIV), i tada ima lošiju prognozu;
  • Genetska predispozicija – osobe koje imaju članove porodice sa melanomom imaju povećan rizik za dobijanje melanoma u rasponu od 10 – 50%. 

“Sunčevi zraci djeluju kao okidač mutacijama i genskim oštećenjima u ćelijama kože, što uzrokuje brzo umnožavanje kožnih ćelija i razvijanje tumora, od kojih su oni zloćudni, kao melanom, najopasniji jer se mogu širiti i prodirati u susjedne ili udaljene organe.”

Koji su simptomi melanoma?

Melanom često izgleda kao smeđi ili crni mladež. Ipak, melanom se može razlikovati od normalnih mladeža a sljedeće promjene mogu ukazati na zloćudnu prirodu.

Jedan od načina da zapamtite karakteristike melanoma je da se prisjetitie slova A, B, C, D, E i F:

  • Asymmetry (asimetrija) – jedna polovina kožne promjene može izgledati drugačije od druge polovine.
  • Border (rubovi) – kožna promjena može imati nazubljene, nejasne ili nepravilne rubove.
  • Color (boja) – promjena boje alarmantan je znak, osobito ako madež postane tamnosmeđ, siv, crn, plavičast i ako ima više nijansi boja (kao što su smeđa, crna i crvena). Također je sumnjiv madež koji gubi boju. 
  • Diameter (promjer, prečnik) – kožna promjena do 6 milimetara smatra se normalnim, a ako je veći treba se obratiti ljekaru.
  • Evolution (promjena, uzdignuće, ispupčenje) – kada se mladež ili dio mladeža promjeni, postane veći ili promjeni boju, treba kontaktirati ljekara.
  • Feeling (osjećaj) – ako neki mladež svrbi, boli ili peče, treba posumnjati da je melanom i odmah potražiti pregled ljekara.

Melanomi se takođe mogu pretvoriti u rane koje krvare.

Mnogi mladeži su normalni i nisu melanomi, ali ako imate mladež za koji mislite da bi mogao biti abnormalan, pokažite ga svom ljekaru.

Postoji li test za melanom?

Da. Vaš ljekar će pregledati kožu po cijelom tijelu. Ako postoji sumnja da imate melanom, imat ćete kontrolni test koji se zove biopsija. Tokom biopsije, ljekar (dermatolog – specijalista za kožne bolesti) obično uklanja cijelo abnormalno područje. Ljekar može umjesto toga uzeti mali uzorak kože sa abnormalnog područja. U svakom slučaju, drugi ljekar (patolog) će pogledati kožu koja je uklonjena pod mikroskopom da vidi da li su ćelije zloćudne.

Na osnovu dubine promjena u koži se odredi stadij melanoma.

Vaše iječenje uveliko će zavisiti od stadija vašeg melanoma, kao i od vaše dobi i drugih zdravstvenih problema.

Može li se melanom spriječiti?

Melanom se može prevenirati tako što ćete zaštititi kožu od sunčevih zraka. Izlaganje suncu i kod osoba koje su više puta imale opekotine od sunca (posebno u djetinjstvu) su vodeći uzročnici razvoja melanoma. Sunčevi zraci djeluju kao okidač mutacijama i genskim oštećenjima u ćelijama kože, što uzrokuje brzo umnožavanje kožnih ćelija i razvijanje tumora, od kojih su oni zloćudni, kao melanom, najopasniji jer se mogu širiti i prodirati u susjedne ili udaljene organe.

Da biste smanjili mogućnost obolijevanja od melanoma:

  • Klonite se sunca sredinom dana (od 10 do 16 sati).
  • Nanosite kremu za sunčanje često, sve dok ste na otvorenom. Čak i ako je oblačno vrijeme, preporučuje se da zaštitite svoju kožu produktima koji imaju zaštitne faktore u sebi jer i tada sunčevi zraci mogu prouzrokovati štetno djelovanje na ćelije kože. 
  • Nosite šešir širokog oboda, košulju dugih rukava i duge pantalone gustih tkanja koje štite vašu kožu od sunčevih zraka.
  • Ne koristite vještačke izvore svjetlosti za sunčanje – solarije. Oni povećavaju rizik za dobijanje melanoma.

Neki ljudi su pod većim rizikom od melanoma od drugih. Možda ste u većem riziku ako imate članove porodice koji su imali melanom ili ako ste u prošlosti imali određene abnormalne mladeže. U ovom slučaju, vaš ljekar može preporučiti da sami provjeravate kožu svakog mjeseca kako biste potražili promjene, kao i da idete na pregled jednom godišnje.

Pregledajte svoju kožu u dobro osvjetljenoj sobi i pred ogledalom.

Kako se liječi melanom?

Liječenje zavisi od stadija:

  • Operacija – Melanom se obično liječi operacijom kojom se otkloni u cjelosti. Tokom operacije, ljekar takođe može da provjeri obližnje limfne čvorove da vidi da li se melanom proširio na druge dijelove tijela. 
  • Imunoterapija – Imunoterapija je termin koji ljekari koriste za opisivanje lijekova koji utiču na odbrambeni sistem tijela u cilju zaustavljanja rasta karcinoma.
  • Ciljana terapija – Ciljana terapija je termin koji ljekari koriste za opisivanje grupe lijekova koji djeluju samo na karcinome s određenim karakteristikama. Ovi lijekovi obično djeluju tako što blokiraju određeni protein ili molekul u ćeliji.
  • Radioterapija – Zračenje ubija ćelije raka.
  • Kemoterapija – Kemoterapija su lijekovi koji ubijaju stanice raka ili zaustavljaju njihov rast.

Šta se dešava nakon tretmana?

Nakon tretmana morat ćete ići na redovne kontrole kako biste provjerili da li se melanom vraća ili se pojavljuje novi melanom. Ljekar će obaviti pregled vaše kože, a ponekad će i preporučiti dodatne testove snimanja drugih dijelova tijela da bi se na vrijeme otkrilo da li se karcinom proširio.

Većina ljekara preporučuje da provjeravate kožu svakog mjeseca kako biste uočili bilo kakve promjene. Moglo bi pomoći da vam u tome pomogne partner, prijatelj ili član porodice. Oni mogu provjeriti dijelove vašeg tijela koje vam je teško vidjeti, poput leđa. Recite svom ljekaru ako nađete nove mladeže ili ako oni koje imate izgledaju drugačije.

Šta još da radim?

Važno je da se pridržavate svih uputstava vašeg ljekara o redovnim pregledima. 

Također je važno da razgovarate sa svojim ljekarom o svim nuspojavama ili problemima koje imate tokom liječenja.

Uvijek recite svojim ljekarima kako se osjećate u vezi s liječenjem. 

Kad god vam se ponudi tretman, pitajte:

  • Koje su prednosti ovog tretmana? Da li će mi to pomoći da živim duže? Hoće li smanjiti ili spriječiti simptome?
  • Koje su mane ovog tretmana?
  • Postoje li druge opcije osim ovog tretmana?
  • Šta se dešava ako se ne budem liječio/la?

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.