Studija pokazuje da dugotrajno izlaganje zagađenom zraku može povećati rizik od depresije kasnije u životu
22 Februara, 2023
Kako životni stil utiče na razvoj demencije
3 Aprila, 2023

Najnovija istraživanja o uticaju zdrave ishrane na smanjenje smrtnosti

Početkom januara 2023. godine objavljena je studija u kojoj je praćena povezanost dugoročnog pridržavanja pravila zdrave ishrane i rizika od smrtnosti bilo kojeg uzroka. 

Praćene su dvije velike skupine učesnika, oko 75 000 žena i 4 000 muškaraca srednje životne dobi u vremenskom periodu od 36 godina. 

Osobe, odnosno, učesnici sa većim indexom pridržavanja pravila zdrave dijete ili ishrane su imali čak 20% nižu smrtnost u poređenju sa učesnicima koji se nisu pridržavali pravila zdrave dijete. Ta grupa je, također, pokazala manju stopu smrtnosti, posebno od srčanih oboljenja, karcinoma i respiratornih bolesti. Dodatno, studija je pokazala manju smrtnost od neurodegenerativnih bolest kao što su demencija i Parkinsonova bolest. 

Što se tiče vrste zdrave ishrane i dijeta kojih su se učesnici pridržavali, to su bile već uobičajeno poznate zdrave dijete kao što su mediteranska dijeta, dijeta na bazi bilja, dijete koje sadrže dosta voća, povrća, neprerađenih žitarica, orašastih plodova, mahunastog povrća, te dijete sa smanjenim unosom soli (DASH). Grupa učesnika sa većom smrtnosti je konzumirala u većem postotku rafinirane žitarice, crveno meso i visoko prerađenu hranu. 

Svakako da je gore nabrojane zdrave dijete važno kombinirati sa redovnom fizičkom aktivnošću i zdravom težinom.

Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.